הרפואה הסינית מטפלת בהצלחה רבה בבעיות רבות הקשורות לגניקולוגית האשה על ידי:
בעיות בגניקולוגיה הנשית כוללות את כל בעיות המחזור :
- מחזור מקדים
- מחזור מאחר
- כאביי מחזור PMS
- כמויות דם רבות מידי או מועטות מידי בעת המחזור
- טפטופים בין המחזורים
על פי הרפואה הסינית לכל איבר יש תפקיד חשוב ביצירת ההרמוניה, ויציאתו מאיזון של איבר מסוים גורם ליציאתם מאיזון של עוד מערכות.
על כן בעיות במחזור האשה הינן חשובות מאוד לטיפול כי הן מעידות על תפקוד לקוי של איבר אחד או יותר,
ואם לא נטפל בבעיות אלה מהר ככל האפשר בהמשך יכול להיות נזק לאיברים ולתהליכים נוספים.
לדוגמא מחזור שלא מגיע בצורה סדירה באורך שנים בהחלט יכול להוביל לבעיה בפריון האישה. ולכן חשוב לטפל בזה כשהאשה צעירה ולא לחכות שהמצב יחמיר.
הסבר קצר על המחזור הנשי על פי הראייה של הרפואה הסינית:
יש כמה איברים שהתפקוד התקין שלהם מאפשר למחזור לצאת כל חודש למשך מס ימים, ואילו הם:
- הטחול -הינו האיבר האחראי על ייצור הדם.
- הכבד – הינו האיבר האחראי על הסירקולציה התקינה של הדם, ושליחתו היכן שהוא נדרש.
- הכליות -הינן אלה המזינות את החומר (החומרים העיקריים במקרה זה: הנוזלים והדם) והן גם אחראיות על ההורמונים המווסתים את המחזור.
הווסת הנשית מחולקת ל 2 תהליכים עיקריים ששונים בתפקוד שלהם זה מזה:
תהליך ראשון הינו – המוגדר החל מרגע קבלת הדימום ועד הביוץ -הוא החלק ה yin של הכליות שבו השליטה בידי האסטרוגן, גם בתהליך זה יש 2 שלבים:
- בשלב הראשון מתרחש הדימום החודשי – בעיות בשלב זה הינן בעיקר בעיות של חוסר דם או זרימה חלשה של דם או תקיעות של דם באחריות הטחול והכבד,
- בשלב שני לאחר הדימום החודשי ועד לביוץ – מתחיל שלב היין זהו שלב של בנייה וצבירת נוזלים ברחם ובשחלות אלה הם תהליכים של בניה מאוד חשובים שבאחריות הכליות.
תהליך שני הינו – המוגדר החל מרגע הביוץ עד לקבלת הדימום – הוא החלק היותר יאנגי של הכליות ובו השליטה בידי הפרוגסטרון, גם לתהליך זה יש 2 שלבים:
השלב הראשון – זהו שלב הביוץ בו הביצית פורצת מתוך הזקיק, לשלב זה יש צורך באנרגיה רבה ולכן שלב זה הוא שלב הפריצה שהינו יאנגי כעיקרון ונשלט על ידי הכליות והכבד.
השלב השני – זהו השלב שבו לגוף יש הבנה שהבייצית לא הופרתה ואין הריון, בשלב זה הגוף מתארגן לניקיון המערכת ולהכנתה למחזור חדש, זהו תהליך שדורש הרבה תנועה וגם הוא באחריות הכבד, ובאמת אם הכבד חלש או תקוע בשלב זה יהיו כאבי מחזור.
רק כאשר כל האיברים מתפקדים כראוי ובהרמוניה הדם יכול לזרום כראוי מלא וחיוני, ים הדם "עולה על גדותיו" ונשפך והווסת יכולה להתחיל.
הפרעות במחזור החודשי יכולות להיגרם כתוצאה מסיבות שונות ומגוונות וליצור שלל בעיות :
- מחזור שמקדים, או כמות מופרזת של דם בעת הווסת – מצבים אלה עלולים להיגרם כתוצאה מחום שנגרם או מעודף רגשות (מתח, עצבים) או מחום חיצוני שחדר לרחם.
- מחזור מאחר או אמנוראיה (אי קבלת מחזור)– עלול להגרם מחוסר של דם או מחוסר של אנרגיה כתוצאה מחולשת טחול, או מתקיעות של אנרגיית ודם הכבד שלא מזרים את הדם כפי שהיה צריך.
- מחזור מועט– בדרך כלל יקרה או מחוסר דם או מקור במערכת
- כאבים ועצבנות לפני ובזמן קבלת המחזור – PMS – בדרך כלל יהיה קשור לתקיעות של דם הכבד או של לתקיעות של אנרגית הכבד או שניהם.
- הפרשות ווגינליות – בדרך כלל הסיבה מחולשה של הטחול לחות ועכירות אשר זורמים למחמם תחתון, אם גם גרד מעורב ניתן להניח שיש גם רעילות באזור.
בטיפול אנו נבדוק איזה איברים יצאו מאיזון, איזה איברים יש לחזק והאם יש תקיעות שצריך לפתוח האם יש חום או קור פתולוגיים שיש לטפל בהם. הרבה פעמים הסיבה תהיה של חום או קור, עודף או חולשת איברים, הרבה פעמים לא תהיה סיבה אחת אלה מגוון של סיבות הכרוכות אחת בשניה.
לאחר שהבננו מה הסיבות שגרמו להווצרות הבעיה והיכן להתמקד, נחליט על הטיפול,
הטיפול יכלול: דיקור סיני ומתן צמחי מרפא והנחיות תזונתיות. כמו כן הנחיות לשינוי אורח החיים.
בנוסף תמיד יבדקו אספקטים נוספים המשפיעים על מצבה של האישה –
- האם התזונה נכונה ומתאימה – לדוגמא אישה שסובלת מחום עודף תקבל הנחיות לא לאכול חריף שמחמם… אישה שסובלת מחוסר דם תקבל הנחיות לאכול מרקים עם ירקות שורש אצות ועצמות.
- האם יש עודף של לחויות להימנע ממוצרי חלב וכן מוצרי חיטה ומוצרים המלאים בשומן ולהמנע מאוכל מטוגן.
- אם יש בעיה של תקיעות של אנרגיית הכבד הנחייה טובה הינה לצאת להליכה משחררת פעם ביום ולהמעיט במזון תוקע (שומני, ומזון כבד)
- האם יש סטרס ואיך ניתן להרגיע אותו, הסטרס גורם להחלשת הכבד בנוסף יש ערוץ זרימה מיוחד המגיע מהלב לרחם ולכן סטרס יכול לגרום לשיבוש תהליכים
- האם השינה טובה? איכותית? שינה גרועה עלולה להחליש את הטחול והכבד. ולכן תמיד נטפל גם בהרגעה ובשינה.